Monday, August 15, 2011

Aku tak puas hati , kalau kau dengar mesti kau sakit hati.




Nota penulis ; Cerita ini berlaku pada petang tadi . Baca lah sampai habis , kalau tak nak pown baca sampai T-A-M-A-T jea . Takkan menyesal punya . Kalau tak best , jangan komen , kalau best comment . ( joke! )



Ajis ; Alkisah , maka tersebut lah kesah .
Sudin ; Aiib..
Ajis ; Sang kancil datang beramai-ramai menghadap kebawah duli yang maha mulia Sultan Firaun..
Ramlee ; Mana firaun pakai sultan .
Ajis ; Entaaahhhh...


Itulah mukaddimahnya .Harapnya mood nak baca story nie belum hilang lagi.


Nas pergi rumah Najwa pukul 3.00 sebab nak goreng keropok . Nanti nak jual . Sambil – sambil tue kitorang dengar lagu SNSD , Secret , CN Blue , TVXQ , Suju . ( sapa minat depa sila comment ! XD ) sampailah habis packing keropok-keropok tue . Keropok itu nak kena bawak pergi rumah cikgu , coz senang nak bawa pergi sekolah nanti . Cikgu kan ada kereta , kami nie jalan kaki jeah . Sebab tu la .


So Izzati call Amir , anak cikgu tue sebab cikgu takda , gi PKNS .Usahawan la katakan . Dialog diorang lebih kurang gini ;-


Izzati ; Salam , kitorang nak hantar keropok nie kat rumah kau sekarang ..
Amir ; Apehal pulak ,simpan jela dekat rumah Najwa ..!
Izzati ; Tak bolehla , rumah Najwa banyak semut ..!
Amir ; Eh , rumah aku pun banyak semut ..
Izzati ; ala tolong la..
Amir ; Tak yah la... TUTUP !


Kurang garam betul si Amir nie . Lepas tue Izzati call lagi. Tak angkat . Then call lagi  untuk kali yang ketiga . Lepas tue dia angkat .


Amir ; ape?Handphone aku habis bateri .
Izzati ; Cepatla . Bagitahu alamat rumah kau.
Amir ; Kau tanya lah mak aku ... TUTUP !


Sekali lagi Amir hilang kewarasannya . Kitorang pown kabut cari nombor cikgu , TAK ADA ! Call pulak kawan-kawan yang lain , kut-kut ada yang tahu tapi tak de. Lepastue , dengan sepenuh jiwa raga yang panas , hangat semacam , Izzati call dia lagi .


“Kita call dia sampai meninggal ! “ Nas menyampuk masa Amir belum angkat telefon .HAHA jahat betul mulut nas .Then semua gelak . Okey , sambung dengan perbualan minah I dengan mamat A .


Izzati ; Weh ,bagitahu la alamat rumah kau . Tolong la..
Amir ; nak buat ape .. tak de kat rumah nie..
Izzati ; Kau jangan nak tipu . Aku dah tanya mak kau , dia kata kau ada . Dia suruh tanya alamat dekat kau . ( padahal tak tanya pon XD )
Amir ; Yela yela..rumah aku tingkat 15 eh 13 ...TUTUP !


Sekali lagi kesengalan Amir melanda tetapi kitorang percaya dekat dia . Nas , Izzati , Nurul and Fana jea yang pergi . Kebetulan arah rumah nas pown sama jalan dengan rumah Amir tue , so ape salahnya nas teman dorang kan .. Fana tukang bawak keropok tue . Untuk memudahkan kerja , kitorang sumbat jea keropok tue dalam beg plastik kitar semula yang warna putih tuh , habis cerita .


Then , kitorang pergi la , lepastue kitorang tersentak . Amir tak cakap rumah dia BLOK yang mana satu ! Lagi satu hal , kena call balik . Nas rasa rumah dia dekat blok 5B . So pergi situ dulu , lepastue baru Izzati call balik sebab was – was .


Izzati ; Amir , rumah kau blok mana satu ?
Amir ; 6E ..
Izzati ; Ok.


Boleh percaya ke Amir nie ?

Kitorang pergi blok 6E seperti yang Amir cakapkan tuh . Masuk lif tekan button nombor 15 . Then ketuk pintu rumah nombor 3 . Ikut kata Izzati , maybe yang menyebabkan Amir tersasul tadi sebab tertukar nombor tingkat dengan unit rumah . Maybe nombor 3 rumah dia . Kitorang ketuk . Then , dua budak lelaki , kecik bukak pintu . Kitorang rasa pelik. Amir anak tunggal rasanya . Macamana pulak boleh ade adik ?


Nas ; Adik , nie rumah Amir ker ? Anak cikgu Halipah ?
Budak ; Huh ? lepastu geleng-geleng.
Nas and Zati ;Terima kasih dik. * sambil blah dari situ .

SEGAN WOOO !



“Zati , biar betul nie ?Aku rasa rumah dia dekat blok 5B la sebab aku pernah tengok cikgu parking bawah flat tuh..” Nas cakap . Pastu Izzati kata , “takpa .. kita pergi tengok tingkat 13 pulak . kowt-kowt tuh rumah dia.” 5 MINIT .. Alamak , salah rumah lagi . Peratus segan semakin bertambah ..


Jomla pergi blok 5B . Amir nieh nak kena la ! Rasa macam nak kasi dia makan selipar jamban aku nie jeah ..! Nas dah bengang dah and dah agak, dia mesti tipu . Then Izzati call dia balik..


Izzati ; Hello,cakaplah betul-betul rumah kau dekat mana?Aku pergi blok 6E takde pown .
Amir ; haha , Rumah aku blok 5B la.
Izzati ; Huh ? 5B ? eeee....yela-yela. * tahan geram ! TUTUP !
Izzati again ; Aku tak puas hati , kalau kau dengar apa yang dia cakap , mesti kau sakit hati ... eh dah macam pantun pulak . * Kitorang sesama tergelak ! *



Pergila blok 5B > tingkat 15 > nombor rumah 3 . Sampai-sampai rumah tue takder orang ! Tingkat 13 pown kunci .Siap mangga lagi ! Kali nie Fana pulak telefon dia .


Fana ; Kitorang dah ketuk . Tak der orang bukak .Rumah kau actually dekat tingkat berapa ?
Amir ; Aku tak dengar pown korang ketuk . Rumah aku yang pintu tertutup .
Fana ; Gila ker ? Semua rumah pintu tertutup .
Izzati ; Cuba kau bukak pintu rumah kau ..
Amir ; dah .. haha . cubalah cari rumah aku.. ahaha.. Tutup !


Aish , dia nie memang nak makan kayu balak la . Geram betul ! Syaitan ker manusia nie ? Nas dah fikir gitu dah dalam hati .


Lepastue kitorang decide nak cari rumah dia sendiri-sendiri jea . Pakai cara tanya-tanya orang dekat situ . Rasa segan kena buang jauh-jauhla bila buat kerja amal nie. Dah la bawak JABEK plastik , macam penjaja rumah ke rumah pulak ! >< . Tanya seorang makcik , kebetulan rumahnya pintu terbuka . Katanya tingkat 1 atau 2 . Cari-cari tak der jugak . Tanya seorang makcik lagi.. Katanya tingkat 5 atau 6 . Dengan rajinnya kita pergi cari lepas ucapkan terima kasih dekat makcik tuh . Tapi , berita baik ..takder jugak .


Akhirnya kitorang stop dekat tingkat 6 . Dah tak tahu nak pergi mana dah , tapi kitorang tekad nak tengok muka terkejut dia lepas tengok kitorang muncul depan rumah dia . Pandai main-mainkan orang . Sekarang dah pukul 6 petang . Target sampai pukul 6.15 jea , kalau tak jumpa jugak , kami berpakat nak balik rumah . Sembahyang asar belum dikerjakan lagi ..Bertolak dari rumah Najwa pukul 5 petang .Cuba bayangkan !


Tak lama kitorang kat situ , kitorang nampak ader budak lelaki keluar dari salah sebuah rumah . Form one . Same sekolah dengan kitorang plak tapi tak pernah lagi nas nampak dia . * sempat lagi berkenalan . HAHA


Kitorang pown tanya dia . Dia kata tak tahu , and minta izin nak tanya seorang lagi kawan dia .


“Cuba pergi tingkat 10 .” kata budak tuh .Kitorang pown setuju . Tuh last tingkat yang kitorang akan pergi . Kalau takde , kitorang balik. Kitorang tanpa segan Merah silu mengajak bebudak tadi tuh follow kitorang . Boleh tahan comeil jugak dorang .Lower form kan ;D . Diorang pown tanpa membina tembok dimuka , setuju macam tuh jea . XD


Akhirnya rumah yang budak tuh teka , BETUL ! Kitorang sangat-sangat berterima kasih kepada mereka dengan menghadiahkan mereka senyuman yang menawan . HOHO . Teringat apa yang Amir dah buat dekat kitorang , Nas and Nurul ketuk pintu rumah dia secara kasar . Ada mangga ? Nas ketuk guna mangga .Lama lepas tuh baru dia bukak pintu  . Memang sengaja nak naikkan darah orang ! Dia masih tak mau ambil keropok tuh . Siap nak tutup pintu lagi . Bukan susah pown sebenarnya . Saja menggedik !


Izzati ; ha , terkejut ? kitorang dapat cari rumah kau la !
Nas ; Dosa kau tahu buat kitorang macam nie .
Fana ; Nah , amik la . *hulur plastik.
Nas ; Amikla , kau senang , ader kereta . Lagipun nanti bukan kau yang bawak , tapi cikgu . Kitorang nie pergi sekolah jalan kaki , susahla .



Lepastu dia amik jugak . Alhamdulillah . Nas tengok jam pukul 6.15 tepat . Haha , capai target .



T-A-M-A-T

Nota Muka ; Nas tak pernah jumpa lagi orang macam nie seumur hidup nas.Masa kecik-kecik berangan nak jadi macamnie , bila dah jadi baru nas rasa . Padan muka ! Tapikan , best jugak , sebab rase macam jadi penyiasat XD . Sebenarnya bila teringat balik , kelakar gilee. Tu yang nas coret kat sini . Takut lupa kejadian yang best nie  :))


50 kisses me :):

iqa said... [♥ Rekiss ♥]

haha lawaklahh bestbest ;D

Nurhayatiفتحي said... [♥ Rekiss ♥]

haha..gile btul si amir uh..:)

yuN Kaer said... [♥ Rekiss ♥]

sengal la mamat tu...
memang saje nak cari pasal...
nasib tak kena sembur teruk2...
hadoiii ape punye perangai la...

little cart00n said... [♥ Rekiss ♥]

hahha.
kelakar betul!

Dudu said... [♥ Rekiss ♥]

hikhik klakar la..
^_^

syasya said... [♥ Rekiss ♥]

hahaha , jahat betul ><

farhan asyraf said... [♥ Rekiss ♥]

haha amir tu vogue gilaa. lawak laa. hihi

ainn said... [♥ Rekiss ♥]

aiyakk , apa punya olang XD

Anonymous said... [♥ Rekiss ♥]

amir tuh form bapa ?
sebaya nan nas ke ?
haha

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@ iqa ; ahakz . org dh ckp XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@haryati ; yup . gilee-gilee kentang rebus XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@yunkaer ; eh eh , kitorg ingt nak report kat mak dye . AHAHA

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@little cartoon ; thx darling ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@dudu ; taw pown XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@syasya ; syaitan . HAHAHA

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@farhan ; aah . same la ngan farhan XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@ ain ; iyolah . beginila .
dh nme nya org .
ader mcm macam XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@anonymous ; aah same ngan nas . form 4 tahun nie XD

su said... [♥ Rekiss ♥]

adohh , mmg hangat . ;D

su said... [♥ Rekiss ♥]

adohh , mmg hangat . ;D

zyra toink toink said... [♥ Rekiss ♥]

KAK NAS! ZYRA ADA REVIEW BELOG AKAK! MEH SINGGAH TENGOK!

http://zyralicious.blogspot.com/2011/03/review-blog-nas-adila.html

Fieq Eum said... [♥ Rekiss ♥]

suka blog nih :)

Izumi said... [♥ Rekiss ♥]

hey sis... :)
nice blog you have here...
and a great tips too...
I'm a fellow Sone too....
So...feel free if you want to follow me.... izumifany.blogspot.com
warning....i post emo thing but it always end with soshi related thing... ^^
cant wait to hear from you... ^^

Izumi said... [♥ Rekiss ♥]

hey sis... :)
nice blog you have here...
and a great tips too...
I'm a fellow Sone too....
So...feel free if you want to follow me.... izumifany.blogspot.com
warning....i post emo thing but it always end with soshi related thing... ^^
cant wait to hear from you... ^^

hua sheng said... [♥ Rekiss ♥]

Best lak baca entry baru tu..sakit hati je tp err okaylah mcm have fun sendiri. Padahal xtahu ni cerita sbbnya just tahu nk cr ruma Amir bg keropok..

Macam tu kan?

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@ su ; tahu takpa . haha

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@zyra > wah , susah jea syg . anw , thanks !

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@fieq ; thanks friend ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@izumi ; really ? ok , i'll follow u :)

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@hua sheng ; yup2. mula sakett hati tp bila teringt , kelakar XD

Helyssa Razali said... [♥ Rekiss ♥]

haha bakar je Amir tu, HAHA x) Aduhhh lawa although menyakitkan hati, haha. TERBAEK :D Aku tak boleh nak stop gelak ni, haha. haha.

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@lyssa ; HAHA moh kita bako Amir XD
mmg saket aty tapi lawak tue lagi byk XD
jgn tak berenti weyh , nnt org kata hang gilaa :D

aisya said... [♥ Rekiss ♥]

dah bace sampai habis.. hehe
kesian nas, ade pulak si amir tu buat mcm tu..

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@aisyaahaha , laki biasalah , nakal :D

sumi said... [♥ Rekiss ♥]

siot gile weyh.....
mgkok tol amer ni...
mmg nyakitkan ati budak tuh....
da la sewel

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@sumiahaha , yeah .. sumi dh mengamuk :D

Nur Amalina Ahmad said... [♥ Rekiss ♥]

haihhh teruk betul si amir tuh .
tp memang lawak lah , terbaikkk ! :D

Nur Amalina Ahmad said... [♥ Rekiss ♥]

haihhh teruk betul si amir tuh .
tp memang lawak lah , terbaikkk ! :D

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Nur Amalina Ahmadthx cos sudi bce ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Nur Amalina Ahmad:)

sahiraXD said... [♥ Rekiss ♥]

ahahhh..like giler2 lah!

cik Q said... [♥ Rekiss ♥]

fuyoooo best cerita ni ! betul . tersangat best . sengal amir tu . kesian korang pusing2 bangunan tu. nsb ade budk f1 tu . ngeeee

Neys Wanny said... [♥ Rekiss ♥]

tu r. besh gler cter ni.. amir tu nk bwat eonni n kwn2 smua jd pnyiasat tu.. :)

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@sahiraXDhahahaa , mmg best kena main XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@cik Qhahaha. thx cik Q . tringin nk jd gini jugak ke? ececeh XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Neys Wannyhahha. tu yg best tue..mse kecik sis mmg nk jd penyiasat :D

syahirooAhmad said... [♥ Rekiss ♥]

hahhaha...geram gile ngan amir tu...

Fz27 said... [♥ Rekiss ♥]

al-kisahnya... serik dah la ye nk jadi penyiasat ye

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@syahirooAhmad aahaha , sabo jela XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Fz27
aahaha , enthla..ttp suka kowtt XD