Friday, April 15, 2011

Transparent Header / Banner

contoh transparent header , kan nampak dekat belakang tue kan ^^

First sekali koang mesti ader 2 benda alah nie sebab nas tahu guna dua benda nie jea , benda lain macam photoshop ke ape tak tahu saya :D


nak download ? click SINI

okay , mari kita mulakan.

1. bukak photoscape > editor


korang edit la header korang tue mengikut gaya korang , kreativiti korang then save header tue . Nak senang , save dekat desktop.


a.Korang bukak korang punya gimp 2 .
b.nampak tak button file kat bahagian atas tue , korang click file > open
c.kalau header tue korang simpan dekat desktop , kalau carilah header korang tadi dekat situ then highlightkan pic tu.
d.dah ? tekan open kat bawah tu so dia akan keluar header korang dekat tengah2. then ikut step dibawah ;-


okay dah jumpa ? seterusnya 


e.korang tekan yang macam gambar touchlight tu lepastu korang click dekat header korang . Nanti dia keluar garisan putus-putus yang bergerak-gerak.
f.lepastu korang click gambar pemadam tu pulak . then padam la.

dah ? okay seterusnya


okay ? seterusnya


g.ha korang tengok , file name header korang tue belakang dia JPG an ? korang kena tukar yang (belakang tue jea) dengan PNG
h. save !

seterusnya

i. kat sini kena careful yah . korang UNTICK yang 

save background color
save comment ( kekadang ader yang bertick )
save color values from transparent pixels
j. save !

finish ^^


26 kisses me :):

faralovexx said... [♥ Rekiss ♥]

knpe xley nk download gimp 2 nas??ley ajar sket tak...
thnx...

farra iresya said... [♥ Rekiss ♥]

thanks because buat tutorial ni :) tapi bila saya nak letak dekat blog saya , dia tak jadi mcm header akak tu . dia jadi mcm ni www.viewreadfollow.blogspot.com akak bukak lah blog saya kalau nak tahu .

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@faralovexxtak boleh ? pelik tue. cuba buat lagi ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@farra iresyamaybe kena add gadget > picture ^^kat situ selalunya boleh

loveville said... [♥ Rekiss ♥]

tq nas :D
nnt nk try la. blum dL gimp. tp harap2 blh jd transparent lah. hee ;)

aisah said... [♥ Rekiss ♥]

knpa nk d0wnload GIMP 2 xleh???dh 3 kali buad...urmm

nadiah said... [♥ Rekiss ♥]

kalau size yang sesuai ngan blog
bape??

Ain Chan said... [♥ Rekiss ♥]

yes ! berjaya ! thanks sis !

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@loveville harap2 . amin !

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@aisah yg tue tak tau pulak sis . ssb org lain bole.. nnt try lagi k

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@nadiah tak kesah berapa tp jgn besar sagt . 600 ke atas tak sesuai

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Ain Chan alhamdulillah ! welcome2 ^^

Sunshine said... [♥ Rekiss ♥]

Sis , taa jdy ponn . taa pham naa pdam ap? grisan ptus2 tu k? hm , smpi stu trus blur . PLIS HELP~! :)

Ekyn Effendi said... [♥ Rekiss ♥]

yey , akhirnye dpt jgak . hee , tengs yerh . :))

Umie Translater said... [♥ Rekiss ♥]

kak , tak boleh lahh . saye dah letak dekat header , tapi tak transparent ponn .

Tqa said... [♥ Rekiss ♥]

tq da jadi da .(:

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Sunshine cuba buat lg .. phmkan betul2 cmner nk buat . gudluck !

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Ekyn Effendi ok2 welcome ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Umie Translater maybe blog umie lain ngan blog nas :)

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Tqaok welcome ^^

Neys Wanny said... [♥ Rekiss ♥]

neys dh try bwat n jadi larh! tenx eonni.. *sronok :)

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Neys Wanny wahh , gud2. bagus adek sis XD

haziqah said... [♥ Rekiss ♥]

yeah , da jadi :) thanks for the tutor :D

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@haziqahwelcome ^^

Aisya Sasa said... [♥ Rekiss ♥]

akk sye xphm lh n sye x jumpe tranparency pon..:( help me please

Vanilla Twilight said... [♥ Rekiss ♥]

thnx nas. its helpful :))