Saturday, March 19, 2011

Picture Cursor

Salam , hari ini nas nak ajar macam mana nak buat picture cursor yang macam nas punya tue . code credit to hanie.

contoh picture cursor 


Mula -mula buka photoscape.Kalau takder download. Ok tekan editor .


Dah keluar macam kat atas , korang tekan menu . New Photo .
Pasatu ikut sebijik macam dekat atas .


Save ! seeloknya save dekat desktop .seterusnya , bukak gimp 2 . kalau takde , kena download jugak .


ikut gambar


ikut gambar


ikut gambar


ikut gambar


Dah siap ? Ok , upload kat photobucket . Code ambil yang DIRECT LINK punya . 
Pegi design > add gadget > HTML . Pastekan code nie .
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL CURSORS), progress;}</style><a href="URL CURSORS" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br /></a>

tukar url cursor tue kepada link Direct link tadi . 
Kalau takde , upload kat blog jea , pastu tekan edit HTML , copy la code cursor tuh . Pastu buat cara yang sama macam dekat atas .Preview , kalau jadi , save ! kalau takpaham , tak clear , tanya balik.



7 kisses me :):

Syasya said... [♥ Rekiss ♥]

thanks!!

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

you're welcome ^^

farahiah said... [♥ Rekiss ♥]

sis,,blh x sis ajar mcm mana nk wat transparent kt gimp 2??masih mentah dgn gimp2,,kalau sis sudi laa,,>,<

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

farahiah ; ikut jea gmbr kat atas tuh . insyaAllah boleh ^^

ika nania said... [♥ Rekiss ♥]

saiz die berapa eikk ?? .. aida dah buat .. tapi kenapa tak boleh nak keluar cursor tu ??

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@ika naniasaiz dye ikut suka kita . tak keluar ? ader sumthing wrong dengan code kowt

Siti Nur Zahira said... [♥ Rekiss ♥]

Hai, kak nas.. boley tak kak nas tolong edit kan untuk sye.. sye x boley uplode GIMP2..
gmbr: http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/538817_117470598400601_418843539_n.jpg (tapi, yg hujung sekali sebelah kiri.)