Saturday, March 19, 2011

Hot!Blog and sikap blogger yang perlu bantuan !



Salam untuk semua. Terpaku tengok tajuk ? Tajuk nak ganas jea . HAHA nak tarik readers actually * jujurnya !Ok terus pada tajuk. Nas tulis nie bukan apa , semuanya pengalaman nas sendiri lagi-lagi dah lebih setahun nas ader blog . Nas berblogwalking semua . Yang nas nak tulis ni semua konklusi daripada apa yang nas observed . Nas harap tak ada siapa-siapa yang terasa sebab post nie umum dan nas pown ambil iktibar jugak . * so , Selamat membaca . Human not perfect :)

AMARAN : HAK CIPTA NAS ADILA SDN BHD


Hanya teguran dari nas and maybe rakan blogger yang lain . Untuk kebaikan semua . Tiada niat  untuk merendahkan sesiapa . Kalau ayat kasar , nas minta maaf . Anw , human not perfect :)

1.Copycat. Nas tak suka betul orang macam nie . Tentu korang pun sama kan ? Siapa suka blog dia ditiru sebijik oleh orang lain ? Ok-ok tak sebijik pown agak-agak dalam 50% nak sama dengan blog korang . Mesti berasap jugak lubang hidung . Lagi satu , si copycat tue tak sedar ke yang kita akan perasan juga dia sedang ‘copy’ kita punya blog walaupun divider jea yang sama . Macam tak logik kan ? Tu pown nak kecoh , tapi kalau dia dan kita agak selalu berbalas kunjungan ... Fikirla . Nas pernah kena . Nama censored ok . Tak elok XD Mianhae >< Hampir 90% blog budak itu nak sama dengan blog nas . So sekarang , bila nas tengok blog dia balik , dah lain . Comeil jea . Good , manusia perlu berubah !

2.Pilih Lagu. Adohh , mesti sakit telinga kalau dalam blog seseorang tue lagu dia gilee rock . Orang nak blogwalking dekat blog dia pun tak hingin , buat panas hati and panas telinga jea .  Rasa macam kena heart attack . Set volume paling kuat , lagu rock pulak . Memang mendidih tanpa air la . HAHA . Lagu yang terlalu slow pown tak ok jugak.*nas suka dengar lagu dekat blog-blog korang . Ada yang sweet ^^ Tolong tukar lagu ya untuk kebaikan semua.Nanti orang akan lagi suka blog awak.Awak jugak yang untung.

3.a)Widget. Jangan banyak sangat . Nanti blog awak berat and loading lama gilee.Orang tak suka sebab membazir masa . Sepatutnya boleh blogwalking 5 blog dan keatas tapi bila sampai blog awak , loading dah lebih 10 minit . Saya nak tolong awak , buang yang tak perlu . Kalau tak, awak jugak yang rugi , kurang orang yang nak melawat blog awak.

b)Widget and shoutbox. Semua benda nak letak sebelah kanan . Kalau shoubox belah kanan and widget yang macam beri status tue sebelah kanan jugak , mmg menggelegak . Ala , benda tuh agak-agak besar shoutbox nas . Nak tulis-tulis kat shotbox pown susah . Kadang-kadang sampai hilang mood nak tulis kat situ and then nas terus blah . * sekali dua jea XD . Tapi nas rasa benda tuh takde pown takpa . Sebab benda tuh mengganggu sesangat. ><

4.Post Entry jiwang. Benda ini 90% bloggers perempuan yang buat . Bukan apa , selalu sangat tulis entri pasal pakwe or apa-apa yang jiwang tahap besi karat yang boleh menyebabkan kancing gigi . Contohnya “bie sayang ayang ketat-ketat ! Jangan tinggalkan bie ya sayang ! Hey pompuan pompuan . Jangan kacau pakwe saya , kalau tak saya karate awak !” Memang ayat nie nas reka . HAHA . Entah apa-apa kan ? tapi ader yang lagi teruk . Tolongla , takde sesiapa pun nak kacau pakwe awak . Lagi satu , kurangkan post yang macam tu taw , takut nanti orang meluat dengan awak . Sikit-sikit cerita pasal pakwe . Sebulan sekali boleh la . HAHA *teruknya nas ! Dusshh

5.Tulisan. Contoh tulisan .



Aww , tak payah nak berangkai sangat la .Macam no 1 tue . Susah orang nak bace kak . Tahulah nak bagi blog nampak cantik plus lawa tapi kalau tak boleh bace , buat mata juling , nak kena tenung skrin lelama , tu bukan nas and bukan untuk orang lain jugak . Nas sekejap jea , kalau tak boleh bace , nas blah . Post entri dah macam buat karangan BM tapi tulisan tak dapat nak dikesan , penat jea tulis berjela-jela . So , lepas nie tak payah guna dah tulisan macam tue ^^ Guna jea tulisan yang dah disediakan oleh blogger nie . Tulisan verdana pown lawa jugak taw !


Ni lagi satu contoh . Sekejap tulis huruf besar , sekejap huruf kecil . Pastu double hurufnya nak jugak sampai sejutaaaaaaaa ( macam nie ) . Yang nie pown bikin mata nas juling 180 darjah . Budak-budak sekarang suka guna . Lagi-lagi dekat handphone . Bukan tak boleh guna , tapi agak-agakla , takkan dalam blog pown nak guna . Terhad dekat handphone sahaja kan senang . Jangan biasakan . Yang nie bukan sahaja boleh buat silent readers lari , orang nak click link blog awak pown tak sudi . Rasa malas nak open and read entri kat blog awak .

6.Blog berat. Yang nie semua makhluk manusia di dunia tak suka . Nak tunggu blog loading dah 10 minit . Bila dah boleh bukak , tekan pulak shoutbox kat tepi sebelah kanan tu . Konon nak tinggalkan jejak . Then , Mak aih ?! Kena tunggu dia loading pulak . Macam siput bab satu merangkak pulak dia keluar . Slow-slow . Kalau yang pop-up senang . Haritue , blogwalking satu blog nie . Tunggu dia loading ,lepastu nak tekan post-post tak boleh . HENG ! Tension tension . Habis satu lappy I taw . Kena tutup bukak balik . I kena tekan macam-macam . Paling sedih , I tak dapat nak tinggalkan jejak I kat shoutbox you . Jahat la you nie !

7.Warna background dengan warna tulisan tak match. Warna background kaler merah terang . Adohh , dah sakit mata . Tulisan pulak warna KUNING ! Gilee betul . Berpinar mata nas . HAHA . Tukar background atau warna tulisan yo . Senang warna hitam atau putih . Tak payah nak susah-suah suaikan dengan warna-warna lain lagi dah .

8.Banyak iklan. Nas tak suka blog yang banyak iklan . Serabut . Terus tak nampak kecomelan blog orang terbabit . Ermm , nak tanya  , apa itu nuffnang and apa fungsi dia ? Macamana nak guna ? Sorry , banyak tanya plak . Lari topik sikit pulak tue . :P * sikit jeah .

9.Button Follow. Button followers korang dekat mana ? Dekat dengan header ? Dekat dengan shoutbox atau dekat .. yang nie memang dekat . dekat bawah SEKALI ? Malas betul nak scroll ke bawah sekali untuk follow . * nas bukan macam tuh ya . Nas rajin jea . HAHA .* Tapi kita tak tahu orang lain . Maybe ada yang tak jumpa langsung button follow . Kan dah rugi , berapa blogger hilang . Sepatutnya dah boleh eratkan hubungan silaturrahim . *ececeh ! Tak pun , sekarang dah ada versi baru . Button follow boleh buat macam shoutbox . Kat tepi tuh . Nak follow tekan jea . Ada tutor tak ? HAHA . hari tuh dah jumpa tapi tak save . Kan dah merana . Sapa-sapa yang tahu , sila inform nas ok ?

10.Ayat Carut bin Marut bin Barut. Kalau ada blog yang tulis-tulis gitu , terus hilang ke-excited-kan nas kat blog tu eventhough blog tu comeil tahap gaban . Comeil pown tapi budi bahasa tarak , tak da guna . Siap kutuk-kutuk , post panjang macam karangan SPM . Dari awal sampai noktah terakhir semua pasal orang yang dikutuk tue . Tak ker femes orang tue dengan tiba-tiba and tak ker jatuh maruah orang yang buat entri tue pada saat orang lain baca post dia ? Lepas nie tukar cara , guna otak pulak , bukan kepala lutut . Simpan dalam hati cukup . Kalau betul dia buat salah , biar Allah jea hukum . * pengumuman , semua ambil iktibar termasuk nas *

11.Cakap follow tapi tak pun. Minta-minta perkara nie tak berlaku dekat blog nas . Kat shoutbox punya la cakap dah follow tapi actually tak . Nas tak macam tu ek . Nas akan cari button follower yang ader gambar kita tue sampai jumpa . Kalau tak jumpa jugak , baru nas click yang dekat navi bar tue . Follow | share | Report Abuse | Next Blog . Nas tak suka sangat yang no 2 sebab kita takmasuk senarai tapi memang kita follow blog tu.

12.Gambar background sexy & Hot. Satu hari nas berblogwalking kat blog satu makhluk nie sebab dia tinggalkan jejak dekat blog nas . Siap follow lagi . Nas dengan bernyanyi-nyanyi riang , click la nama dia . Sekali keluar background bapak sexy ! Disebabkan gambar you yang sexy tue , I jadi segan , so I tak dapat nak follow you . Baru nampak header nas dah tekan [x] .Sorry ! Kalau you tukar background , I follow . Jangan lupa bagitahu I . HAHA

13.Tak tinggalkan link. Kalau nak suruh nas follow and blogwalking dekat blog awak , jangan lupa tinggalkan link yaw . Dekat shoutbox ok .

14.Shoutbox tarak. Siapa-siapa yang takde shoutbox lagi dekat blog dia tue , silalah buat . Shoutbox adalah sangat penting dalam dunia blog sekarang nie sebab menyenangkan kerja orang lain . Dapat  pahala kan coz senangkan kerja orang lain ^^ *insyaAllah

15.Silent reader. Ada setengah orang tak suka silent reader dekat blog dia . Kalau boleh dia nak orang komen setiap post dia apabila dah baca entri dia . Tapi nas tak kesah . Nas sayang silent reader nas . Baca setiap post tapi tak komen . Paling koman pown tinggalkan jejak dekat shoutbox . Takpela . Lagi ok dari orang yang tipu kata entri best tapi tak baca pown .

16.Kata-kata yang selalu sangat digunapakai. I dah follow you , follow me back . :) Nak lagi simple , follow back . Tanpa tanda noktah dan apa-apa yang sewaktu dengannya . So , im ok with it . Bagi nas , nothing is wrong . Salah ker kalau kita follow dia balik . Kira baik dah dia datang blog kita then follow dari tak sudi langsung datang blog kita . Ada sesetengah yang tak guna ‘follow you , follow me back’ . Tak tahu ape problem . Maybe dia fikir , kalau follow tak ikhlas , sekadar nak ramaikan followers , baik tak payah follow . Tapi , lama-lama maybe dia terbuka blog kita , pastu komen-komen , jadi friend la pulak . Tak pun , jadi pengunjung setia blog kita . Kan dah untung . Entah , suka hati dia la. Ada nas kesah . HAHA . kita dah buat orang lain happy , kita akan lebih happy . Tapi perinsip orang lain – lain , so nak tak nak , kita kena respect mereka ^^

17.Banyak gambar dalam blog. Perkara nie boleh menyumbang kepada global warming taw . Ececeh , gurau sahaja . Actually boleh menyumbang keburukan kepada blog . Apa ? Blog akan jadi lagi berat la braderrr . Nas punya blog beratnya 93 . Nasib baik bawah 100 . Blog korang ? check la yea :)

18.Kotak cakap-cakap. Nas panggil macam tue sebab nas tak tahu nama dia apa . XD
Tapi siyes , benda tue kadang-kadang menyusahkan and rasa macam nak bunuh jea tuan punya blog tue . HAHA *jkeo . Ala , benda tue kalau kita pergi blog dia , belum ape-ape keluar satu kotak . Ayat yang biasa . ‘Annyeong , baik-baik di blog saya . Jangan lupa follow and comment .’ Lagi satu ‘nama awak ?’ pastu kena click ok . Then keluar lagi ,  hai ( sape2 la ) , baik-baik di blog saya . Jangan lupa follow and comment’ . Kalau tak buat nie lagi ok . Nas pernah kena ( untuk kali yang keberapa dah nie ? -.-‘ . Dia kira dari 1 sampai 50 lepastu ABC pulak . dah la setiap huruf tue kena tekan ok / enter . Gilee tension . Nak pangkah pown tak boleh . So , jangan buat macam tue ya , tak baik untuk sesama manusia . Yang pendek-pendek tak ape lagi .

Tamat

Nota Muka ; Tamat sudah . Nie semua adalah buah fikiran nas seorang . Tak disogok / diupah XD . So , sape-sape yang terasa , nas mohon ampun . Well , kita kena respect orang lain jugak , macam yg nas dh tulis sebelum nie , lain orang , lain prinsip ..so let them be .Tak puas hati cakap depan-depan and guna nama and link sendiri . Kalau nas salah , nas akan minta maaf . 
* ayat mesti sopan ya , kalau tak , tak layan ! :D *

Nota Tangan ; Lagi seminggu la gamaknya nas update blog . Esok dah sekolah . Homeworks bertimbun lagi . Bagus tak saya ?

Nota Kaki ; Ada tak yang nas tertinggal ? nas tak kupas dengan lebih lanjut ? kalau takda nas nak kupas bawang . ciaw .


36 kisses me :):

apitrawrr said... [♥ Rekiss ♥]

Apit setuju dengan semua yg nas cakap , lg lg yg last tuh ,pop out window, pernah sekali masuk blog dia ,kene tekan ABC smpai Z , then 1 smpai 10 , bebulu jea , =D

syasya said... [♥ Rekiss ♥]

woo ! panjang betul !

A.K♥ said... [♥ Rekiss ♥]

Wow, sokong Nas hampir 100%
Tapi paling tak boleh tahan lagu dan kotak cakap2 tu.
Terlampau menyakitkan hati kalau setakat nak tanya nama.... Bukan dia tahu pun kalau kita jwab ke tak!

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@syasya > semestinya . HAHA . Nas pown tak sedar , bila dah pst baru perasan XD

Professor Hanan said... [♥ Rekiss ♥]

setuju sgt semuaaa pendapat nas.bg hanan la memang la masa kita newbie kite selalu guna ayat follow back etc kan tapi skrg tak guna langsung.btw apa faedahnya kan?kalau blog dia comel dan menarik hati baru hanan follow.btw ayat jiwang tu pun satu masalah :(.Han tak sukee la tunjuk kemesraan depan depan nih

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@apit > thanks !
ahaha , mmg tension la. wajib tak pergi dh situ . XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@sis a.k > thanks sis ! yup2 , kalau dia ty , nas tak jwb . awal2 kemuculan kotak tue jela nas jwb , sbb tak tahu lagi .
lps tue malas , biar blank jea XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@hanan > yup2. sis pown gitu . menarik sis follow . kalau blogwalking la.
tp yg kat tinggalkan jejak kat shoutbox , confom sis follow XD

fazRina said... [♥ Rekiss ♥]

setuju sgt2 dgn entry ni..lg2 yg ada lagu..time blogwalking mengganggu je..

fazRina said... [♥ Rekiss ♥]

setuju sgt2 dgn entry ni..lg2 yg ada lagu..time blogwalking mengganggu je..

tuan rumah yg cute said... [♥ Rekiss ♥]

elog u ni pun i bukak nak dekat 12 min..addooiiaa pening dgn ada yg bulat2 tu..hahaha

tuan rumah yg cute said... [♥ Rekiss ♥]

u ni da perasan bgs sgt ke nk XSUKA BLOG ORG? hahaha entry belog terpulang kat masing2la

ciknisya said... [♥ Rekiss ♥]

im walking yeah . entry ganas ! amboi.. mara nmpak . hehe

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@ciknisya ; hye sis . eh , mane ader marah . cool jea XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@fazrina ; thx coz setuju ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@tuan rumah yg cute ; yeke sis ? nmpk sgt tipu an ? nas bukak tak sampai seminit pown sis ? Komputer sis ada problem kowt .

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@tuan rumah yg cute ; eh , memandai jea . mane ader nas bangga yg blog nas dh bagus . Nas tegur mana yg perlu jea . post nie bukan post nak cari gaduh . nas pown akan jdknnya sbgai iktibar .. anw , nas dh melawat blog sis and nas tahu knp sis ckp2 mcm nie ^^

SKTS Story said... [♥ Rekiss ♥]

@nas adila:: rasenye die trase kot dgn slh satu teguran akak..tak pon lebih, trutama yg pasal postlah..
sorry..
@nas adila:: saye stuju 110% -terlebih sudah-
naseb bek i've renew my blog and dh takde dah Kotak cakap-cakap.
sorry tau akak bukalah blg sy bille dh tibe masenye sbb tgh ikuti tuto coz dh renew kan..so still simple.. and ade satu entry khas 4 kak Nas! btw, u Love SNSD, me LOVE SNSD so much!!!! they've inspired me and now, i can improve and show off my dance to my frens and sis, and u too! -jgn mrh ye-
and, an love u too, segalanye ikhlas kak! <3

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@iqah > yela kowt .eh . knp mntk maap plak nie ?

@iqah > kotak ckp2 iqah tue tkpe lagi kalau ader pown , ssb pndek jea . sekali jea . :)
sis dh tgk blog iqah . makin lawa .. ok2 . sis ikuti perkembangan . HAHA . kalau nk mintak tulun ape2 ckp jea , insyAllah sis tolong kalau boleh ^^
yeah , kita sesama sones XD ahaha , buat ape sis nak maraa . jum tubuh group ? HAHA
iloyetooladarling ;)

Dudu said... [♥ Rekiss ♥]

hehe..betol2..
dudu pun ade gak tgolong kat citu...

mntak nas review blog dudu n check mn yg xok..

dudu xpandai sangat bab2 gini ^_^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

alahai dudu , nas pown . jdkan pengajaran jela yup ^^
nas takut la , niat nas nak tegur , tp word nas mcm tak best jea .
kalau boleh nas nak bloggers happy . tak nak ader yg tak suka ngan nas .

^luahan hati . * takde kaitan XD *

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@dudu > blog dudu ok ! cepat and cute gilee XD

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@dudu > blog dudu ok ! cepat and cute gilee XD

NiK iMaN a.k.a NiCkiLiCouS! said... [♥ Rekiss ♥]

yup.kalu blog tu berat tekan X tros kot??? hehe

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@nik ; haha .. samela tp takde X terus . den tunggu gak . kalau takleyh gak baru [X]

Aisyah♥Chuwa said... [♥ Rekiss ♥]

Kak Nas, dkat blog saye ade jgak kotak cakap-cakap tu but saye just tulis welcome je.. taklah dari A-z, 1-10..tak menyusahkan kan ?

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Aisyah♥Chuwa yup2. yg tue takpe.yg tak elok sbb dia nk kenakan org :D

She's Gee said... [♥ Rekiss ♥]

sampai sekarang gee masih terfikir : kenapa org letak akuarium ikan kat blog dye ea?

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@She's Geentah . sbgai hiasan kowt :D

KimChie-Biey said... [♥ Rekiss ♥]

betul (!) yng lebeh kotak bising-II tu .

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@KimChie-Biey:)

Min Phanie said... [♥ Rekiss ♥]

Boleh ajar Min macam mana nak buat Shoutbox? hehe...

Aisyah Nasuha Azman said... [♥ Rekiss ♥]

Rasa sedikit terkesan dgn kenyataan sis yg pertama tu.Dulu-dulu,blog saya(boleh dikatakan)sama macam sis sebab masa tu saya sukakan background blog sis.Tapi,sekarang saya dah tukar.kalau sis tengah cakap pasal saya,i'm sorry.Saya tak ada niat nak jadi copycat.Kalau org tu bukan saya,saya pun tak kisah.Saya mesti jujur.

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Aisyah Nasuha Azmantkpe..sis tk kesah..thx ssb jujur ^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Min Phanietgk tutor^^

Nas Adila said... [♥ Rekiss ♥]

@Min Phanietgk tutor^^